21-01-2016

Bjorn-Borg

Onze tips: Buiten sporten in de winter

Je kent het wel: lig je net zo lekker op koers met je trainingsschema, staat koning winter weer voor de deur. De donkere, koude maanden zorgen ervoor dat menig sporter uitwijkt naar de sportschool, of gooien sportschema’s onherroepelijk in de war. Maar dat is nergens voor nodig! Wij geven je tips waardoor je ook ’s winters zonder aarzeling je hardloopschoenen strikt of op de fiets stapt om in de buitenlucht kilometers te vreten.

1. Begin en eindig goed

De warming-up en cooling-down zijn essentieel om blessures te voorkomen. Besteed zeker in de wintermaanden meer tijd en aandacht aan een goede opwarming en afkoeling van je lijf. Vind je het te koud om dit buiten te doen? Begin en eindig je sportmoment dan binnenshuis.

2. Zorg dat je gezien wordt

In de winter wordt het ’s ochtends later licht, en ’s avonds ook weer vroeg donker. Ga je in de wintermaanden buiten sporten dan is het dus belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Zorg voor goede lampjes op de fiets of draag reflecterende kleding, bandjes of hesje. Zo zien medeweggebruikers je op tijd.

3. Blijf warm, draag thermo ondergoed

Kou houdt jou niet meer tegen als je thermo ondergoed draagt. Het ventileert goed, waardoor de huid droog blijft tijdens het sporten en je niet afkoelt wanneer je zweet. Daarnaast houdt thermo ondergoed lichaamswarmte vast. Ook wanneer je stopt met bewegen. Het fijne van thermo ondergoed is de ergonomische pasvorm, waardoor het niet in de weg zit tijdens het sporten. Draag over deze thermo basis meerdere laagjes kleding die je makkelijk uittrekt wanneer je bent opgewarmd. Tip: de benaming thermo ondergoed zegt het eigenlijk al, thermo kleding draag je als eerste laag op de huid. Niets eronder dus! Dit geldt ook voor thermo broeken. Dat is overigens geen straf: dankzij de nauwsluitende pasvorm, voelt thermo ondergoed als een tweede huid.