03-02-2016

Sokken-wasmachine

Ondergoed en sokken drogen in de droger?

Hoe lang een onderbroek of je sokken goed blijven zitten en mooi van kleur blijven, is afhankelijk van hoe je jouw ondergoed en sokken behandelt. Was je boxershorts op hoge temperaturen en mik je ze vervolgens in de droger? Dan verkort je gegarandeerd de levensduur van jouw onderbroeken. Datzelfde geldt voor je sokken. Zonde!

Eerder gaven we al handige wastips om ondergoed zo lang mogelijk goed te houden. Maar als het ondergoed eenmaal schoon is, volgt het volgende obstakel: drogen. 

Ondergoed: niet drogen, niet strijken

De meeste onderbroekenmerken zijn helder: niet in de droger, niet strijken. Ondergoed blijft het langste mooi als je het niet droogt in de droger, maar gewoon aan de waslijn. Hang boxershorts netjes op, dan kunnen ze de volgende dag zo de onderbroekenlade weer in. Voorkom beschadigingen en krimpen! Het waslabel in jouw boxershort of slip geeft uiteraard aan of het ondergoed in de droger kan. Staat er een kruis door het symbool van de wasdroger (vierkant met rondje erin), dan is de droger uit den boze! Vooral bij synthetische stoffen is dit het geval, deze kunnen door machinaal drogen beschadigen of krimpen. Maar ook voor katoenen of stretch katoenen boxers geldt dat de droger niet optimaal is voor de levensduur. Door de warmte van de droger gaat de rek snel uit de elastieken tailleband van het ondergoed. Makkelijk microfiber Draag je boxershorts van microfiber? Dan is de droger ook niet nodig. Microfiber combineert polyester en elastan. Hierdoor krimpt de stof niet en droogt deze super snel omdat het maar weinig vocht opneemt. Microfiber onderbroeken komen dan ook haast droog uit de wasmachine. Hang ze gerust nog even op, maar laat de droger uit. Overigens: droog (witte) onderbroeken beter niet in de zon, hiermee voorkom je verschieten of verkleuren. Droog je ondergoed toch liever in de droger in plaats van aan de waslijn? Gebruik dan altijd een lage stand!

Sokken drogen

Goede sokken zijn voorgewassen, waardoor ze niet krimpen na de eerste de beste wasbeurt. Was ze binnenstebuiten om te voorkomen dat de kleur vervaagt. Voor sokken geldt vervolgens hetzelfde als voor onderbroeken: niet in de droogtrommel, maar hang ze netjes op aan de waslijn. Zo voorkom je dat sokken krimpen of hun vorm verliezen. Ook voor strijken geldt: niet doen. Heb je toch snel een paar schone, droge sokken nodig? Hang ze dan (in de winter) even over de verwarming.