18-10-2012

315304836_630291742127765_6062413246985685358_n

De geschiedenis van het mannenondergoed

Mannenondergoed gaat veel verder terug de tijd in, dan we ons eigenlijk kunnen voorstellen. Als je daar dan bij stil staat, komen al snel de volgende vragen in je op: Hoe is het ondergoed ontstaan? Waarvoor werd het destijds gebruikt? En hoe is het eigenlijk gemaakt? Hele logische vragen, maar we staan er natuurlijk niet elke dag bij stil. Laten we er dus eens dieper induiken.

Het verhaal van Adam en Eva met het vijgenblad, dat kennen we vrijwel allemaal. Ze droegen het blad waarschijnlijk uit bescheidenheid. Daarom komt het vijgenblad niet in aanmerking voor het eerste ondergoed. Want het moet ook echt als kledingstuk gedragen kunnen worden.

Het eerste echte ondergoed blijkt de lendendoek en lap te zijn. Een bedekkende stof die met behulp van een riem of een koord op zijn plaats werd gehouden. Deze werden in vrijwel alle samenleving uit de geschiedenis van de mensheid gedragen, waarin naaktheid een taboe was. Dat is dan ook gelijk de reden waarom mannen destijds een bedekt kledingstuk moesten dragen. Maar hoe weten we zeker dat de lendendoek het eerste teken van mannen ondergoed was? Destijds zijn er de eerste restanten gevonden in Egypte. Bij de overblijfselen van een man die ongeveer zevenduizend jaar geleden leefde. Daar vonden ze een lederen lendendoek terug.

Later droegen mannen een ‘union suit’ voor de warmte in koudere tijden, het moest namelijk praktischer zijn. Het pak is een samenvoeging van losse boven- en onderstukken van ondergoed. Een pak die volledig om het lichaam is bedekt, waarbij je het niet hoefde uit te trekken als je je behoefte moest doen.  

Het ontstaan van de boxershorts

Tijdens het begin van de 20ste eeuw zijn er verbeteringen doorgevoerd op het gebied van mannenondergoed. Het comfort en de veiligheid werden belangrijker. Nieuwe stoffen, flappen en zakken maakten het ondergoed praktischer en comfortabeler dan dat het voorheen was. Daarmee ontstonden langzamerhand ook de boxershorts. Deze werden gemaakt door de traditionele onderbroek te verkorten en elastiek aan de taille toe te voegen.

De jaren ’60 voerde een verschuiving door, waarmee het mannenondergoed ook behoorde tot de mode. De dierlijke prints en vrolijke kleuren werden geïntroduceerd. De boxershorts varieerde tussen abstracte kleuren en feestelijke prints boxershorts. Deze waren beschikbaar in lage en hoge modellen om in te spelen op het weer van de wisselende seizoenen. Het formaat van het mannenondergoed werd gaandeweg kleiner waardoor ook andere ontwerpen verschenen. Zoals de mannenstring. Deze waren al bekend in Zuid-Amerika maar het is vandaag de dag ook gebruikelijk in Europa. Daarom dat mannenondergoed niet langer alleen functioneel maar ook modieus is!

Vroeger als klein kind zouden je ouders namelijk schoon ondergoed extra meenemen voor een ongelukje buitenshuis. Nu je ouder bent zal je dit advies geven, omdat je niet weet wanneer je het nodig zult hebben om een goede eerste indruk te maken