Geschiedenis van de vrouwenonderbroek

Dimenno verkoopt online vooral veel dameshipsters van Bjorn Borg. Door het gemak waarmee we deze korte broekjes dragen, staan we er vanzelfsprekend niet bij stil dat de hipster en lange voorgeschiedenis heeft. Het duurde alleen al een 18 eeuw om als vrouw onderbroeken te mogen dragen.

In de eeuwen voor 1900 droegen alleen zieke vrouwen iets onder hun rok. Zij moesten beschermd worden tegen de kou. Alle andere vrouwen liepen zonder onderbroek over straat. Broeken in het algemeen waren het symbool van mannelijkheid en daarom uit den boze voor een vrouw. Ze droegen onderrokken en zorgden ervoor dat ze hun enkels bedekten. De gedachten dat het vanaf de blote enkel nog maar een kort stukje was naar andere blote lichaamsdelen zou mannen meer opgewonden maken dan de wetenschap van het ontblote lichaamsdeel zelf.

Eindelijk een onderbroek

Pas in 1850 kwam toch het eerste broekje voor vrouwen op de markt. Reden hiervoor was de laatste trend: een hoepelrok. Als een vrouw bukte of met de rok aan ging zitten, bood dat een vrije inkijk naar haar billen. Om dit te voorkomen mocht de vrouw een broek dragen met lange, losse pijpjes. Het model werd in de taille vastgeknoopt en had een gat tussen de benen. Zo konden vrouwen makkelijk plassen. Omdat de hoepelrok alleen door dames uit de hogere klasse werd gedragen, waren zij ook de enigen die onderbroeken in bezit hadden.

Weg met onhandige rokken

Begin twintigste eeuw werden rokken korter waardoor het makkelijker werd een slip gewoon naar beneden af te stropen. De lange pantalons werken hierdoor overbodig en de slip deed haar intrede. Ze waren geschikt voor de massa en in nog redelijk lang en wijd. In de jaren ’30 kwamen de echte onderbroek op de markt.

Slipspurt

Vanaf dat moment ging het sneller met de ondermode voor dames. In 1939 verscheen bijvoorbeeld al de eerste string op de World’s Fair, gedragen door danseressen. En we kijken er tegenwoordig niet meer van op, maar toen de Amerikaanse Gussie Moran in 1949 verscheen in een kort tennisrokje met daaronder een kanten slip, veroorzaakte zij een sensatie.

Hipster

Tegenwoordig maakt het niet veel meer uit wat je draagt. Het gaat er vooral om wat je persoonlijk het lekkerste vindt zitten. Naast de slip en de string ontstonden hierdoor ook de hipster en de minishort. De gezellige prints en dessins van Bjorn Borg zorgde voor de enorme populariteit die de laatste twee categorieën tegenwoordig hebben.

Bron: Vrouwonline.nl, Tekstbureau door lotje getikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>